2020 kommer sannolikt gå till historien som ett av vår tids märkligaste och mest utmanande år. I kölvattnet av coronapandemin har vi tvingats tänka om, tänka nytt, och många gamla sanningar har satts på prov. Vår vardag har i mångt och mycket vänts upp och ner, och vi har alla lärt oss att anpassa oss efter det rådande läget.
Ett område där detta syns tydligt, är inom arbetslivet – åtminstone för alla oss som tillbringar en stor del av vår arbetsdag vid en dator, eller i alla fall på ett kontor. Många har frågat sig hur det är tänkt att vi ska kunna sköta vårt vanliga arbete, när vi inte får infinna oss på arbetsplatsen, utan istället är förvisade till köksbordet hemma i lägenheten. Och nästan lika många av oss har med häpnad insett att…det gick ju alldeles utmärkt!
Nöden är uppfinningarnas moder, brukar man ju säga, och under året har vi fått se många exempel på kreativa lösningar för hemmakontorets utformning, såväl som på hur man bäst konfererar via video. Mycket av det som till en början kanske sågs mer som ”quick fixes” har med tiden visat sig inte vara så dumma…
När kontoret är där jag bestämmer att det ska vara
I takt med att alltfler har insett att mycket av det vi gör, faktiskt går att utföra på annan plats än på det för ändamålet avsedda kontoret, har många börjat ifrågasätta hur vi lever idag. Inte minst vi som bor i storstäderna.
Hur skulle det påverka mitt liv om jag inte behövde ta mig till kontoret varje dag, utan kanske bara ett par dagar i veckan? Om inte närheten till jobbet var avgörande, skulle jag då fortfarande vilja bo där jag bor idag? Eller finns det andra ställen som faktiskt lockar mer? Är lugn och ro, avskildhet och fler kvadratmeter något jag skulle prioritera om det var praktiskt möjligt?
Plötsligt öppnar nya möjligheter upp sig.
Om inga begränsningar fanns
Än kan vi inte veta vilka långsiktiga effekter pandemin kommer att få på vårt samhälle generellt och på vår bostadsmarknad specifikt, men det finns mycket som pekar på att insikten om att vi faktiskt inte är fysiskt bundna till våra arbetsplatser kommer att starta en viss rörelse av folk ifrån innerstäderna ut mot mindre orter och ibland till och med ren landsbygd. När pendlingen uteblir, får vi tid till annat. När livskvalitet inte längre mäts i avstånd till jobbet, kan vi istället prioritera en större bostad, mer närhet till naturen, eller annat som inte tidigare har varit möjligt.
Vad skulle du prioritera, gällande ditt boende, om inga begränsningar fanns?
Följ oss på Instagram @ledigatomter.se!
