Vi gissar att du har hamnat på den här sidan, eftersom du går i tankarna på att bygga hus – eller du kanske till och med redan har bestämt dig för att göra det? Spännande!
Vi vet att det är mycket att tänka på inför ett husbygge, men låt inte det avskräcka dig. Vi guidar dig längs vägen.
Byggnadslån, bygglån, byggnadskredit eller byggkreditiv?
Kanske har du stött på flera olika begrepp, när du letat information om hur du kan finansiera ditt husbygge, och blivit stressad och förvirrad och tänkt ”hur i hela friden ska jag kunna veta vilket jag ska välja?”.
Du kan vara helt lugn, det är bara olika namn på samma sak. Byggnadslån är kanske den vanligaste benämningen hos gemene man, men det är alltså samma sak som bygglån, byggnadskredit och byggkreditiv. Byggnadslån kan beviljas för husbygge, samt för om- och utbyggnader och större renoveringar.
Inget vanligt bolån
När du köper en bostad, har du möjlighet att få ett bolån hos banken för att finansiera ditt köp. När du istället behöver pengar för att finansiera ett husbygge är det alltså ett byggnadslån som kan bli aktuellt. När lånet beräknas, tar man hänsyn till alla omkostnader som rör husbygget. Dock behöver du, precis som med ett vanligt bolån, själv stå för en viss del av totalkostnaden. För att banken ska kunna fastställa omfattningen av ditt lån, behöver du kunna visa upp offerter och beräkningar från de företag som är involverade i bygget.
Den främsta skillnaden mellan ett byggnadslån och ett vanligt bolån, är att byggnadslånet fungerar som en sorts kredit hos banken. Du får med andra ord inte tillgång till hela beloppet vid ett och samma tillfälle, utan du får utnyttja krediten i takt med att husbygget fortlöper och du betalar fakturor för bygget. Du själv får heller inte pengarna i handen, eller på kontot – istället kommer utgifter för fakturor som har att göra med husbygget att kunna skickas till banken, och banken i sin tur täcker kostnaderna.
Bankens säkerhet
Eftersom du inte har någon bostad att använda som säkerhet gentemot banken – det är ju den du ska bygga! – behöver banken skaffa sig säkerhet på annat sätt. Detta görs dels genom att du redovisar de beräknade kostnaderna, som vi berättade om ovan, men även genom att se till att besiktningar utförs på fastigheten löpande under byggtiden. Banken kan på så sätt säkerställa att bygget fortlöper enligt plan, och att de fakturor som uppvisas är riktiga. Besiktningsmannen kan även se om huset ökar i värde på det sätt som förväntas.
Byggnadslånet övergår till bolån
När huset står klart, gör besiktningsmannen en slutbesiktning. Därefter utfärdar kommunen ett slutintyg för husbygget, som intygar att allt är klart.
I och med detta, är det dags att träffa banken igen, för att avsluta byggnadslånet och istället upprätta ett bolån. Nu har du ju ett hus att använda som säkerhet för lånet, vilket är kravet för ett vanligt bolån.
Utvärdera alternativen
När du är i början av hela processen, och just är i färd med att boka ett möte med banken för att diskutera möjligheten att få ett byggnadslån, kan det vara en god idé att först utvärdera alternativen. Kanske är det så att du kan få bättre villkor hos en annan bank än din vanliga? Eller du kanske kan förhandla dig till bättre villkor hos din befintliga bank, än de som först presenterades för dig?
Idag är det vanligt att förhandla om räntan, men det finns även annat som har med byggnadslovet att göra, som du kan förhandla om. Uppläggningsavgift för lånet, exempelvis. Vissa banker tar även ut en kreditavgift. Ha inte för bråttom – det kan löna sig att utvärdera olika alternativ.
Så här går det till, steg för steg
Så här brukar processen se ut, steg för steg, efter att du har köpt din tomt, samt skrivit köpe- och entreprenadskontrakt med husleverantören som ska bygga ditt hus:
- Vi rekommenderar en första kontakt med Nordea. Deras specialister har lång erfarenhet och är erkänt duktiga. Dessutom samarbetar de redan med ett stort antal hustillverkare!
- Möte med banken. Här ska du visa de handlingar som behövs för att du ska få byggnadslånet (offerter, beräkningar och liknande)
- Ansök om bygglov
- Nytt möte med banken; denna gång för att upprätta lånehandlingar
- Bygget påbörjas. Under byggtiden gör banken utbetalningar allt eftersom leverantörer och entreprenörer skickar fakturor
- Besiktningsmannen gör en slutbesiktning av huset, och kommunen utfärdar ett slutintyg
- Möte med banken, för att lägga om lånet till ett bolån. I och med detta avslutas byggnadslånet.
Klicka här för att läsa mer om hur Nordea kan hjälpa till med ditt husbygge!
Men först av allt gäller det att hitta en tomt att bygga på och den jakten startar genom att klicka här!
Lycka till med ditt husbygge!